A Sinol M orrspray természetes összetevők keverékét tartalmazza, többek között kapszaicint, a csilipaprika kivonatát, mint aktív hatóanyagot, amely enyhíti az allergiát, az orrdugulást és a fejfájást.

Kapszaicin molekulaEltérően a hasonló, kizárólag természetes összetevőket tartalmazó és homeopátiás termékektől, a kapszaicin kémiai szerkezete és hatásmechanizmusa állatokban és emberekben jól ismert [1, 2]. A termelődéséért felelős géneket a közelmúltban szintén azonosították [3]. A kapszaicin a vanilloidok közé tartozik és a vanilloid receptor 1-es altípusához (VR1) kötődik [4].

A kapszaicin által okozott égő és fájdalmas érzetek a hatóanyag érző neuronokkal létesített kémiai kölcsönhatásból adódnak. A VR1 ioncsatorna-típusú receptorokhoz kapcsolódik, amelyek ezután engedélyezik a kationok sejtmembránon keresztüli áramlását és sejtbe jutását. Ennek következménye a neuron depolarizációja, amely serkenti a jelátvitelt az agy felé.

A legújabb kutatások rámutattak, hogy a VR1 ioncsatorna-receptor a TRP ioncsatorna “szupercsalád” tagja, így ma már TRPV1-nek nevezik. Több különböző TRP ioncsatornáról is bizonyították, hogy érzékenyek az eltérő hőmérsékleti tartományokra, így valószínűsíthetően befolyásolják az emberi hőérzetet. Ebből következik a kapszaicin valójában nem okoz kémiai égést vagy bármilyen szöveti sérülést, csak annak érzetét kelti.Ez magyarázza a kapszaicin krónikus fájdalom kezeléseként való alkalmazhatóságát. A kapszaicin hatására a neuronok a fokozott ion beáramlás miatt hosszú ideig nem képesek fájdalomérzetet közvetíteni, a neurogén gyulladás gátlásán keresztül. A kapszaicinnek való kitettség megszűnésével a neuronok helyreállnak.

A kapszaicin a fájdalom létrehozásához szelektíven aktiválja a polimodális nociceptív neuronokat. A kapszaicinnel való ismétlődő kezelés eredménye a neuronok elérzéktelenedése és inaktivációja.

A folyamatban több mechanizmus játszik közre, köztük:

  • receptor inaktiváció
  • feszültség-aktivált kalcium csatornák gátlása
  • ionok intracelluláris akkumulációja, ozmotikus változásokat létrehozva
  • proteolitikus enzimatikus folyamatok aktivációja

A kapszaicin szisztémás és helyi alkalmazása reverzibilis anti-nociceptív és gyulladásgátló hatást hoz létre egy kezdeti nem kívánt fájdalmas hatás után.

A fájdalom megelőzésére való alkalmazáson kívül [5] a kapszaicint étrend kiegészítőként, rovarriasztóként, daganatok kezelésében [6, 7] és autoimmun diabetes kezelésében [8] is használják. Része a köhögési küszöb meghatározás standard kivitelezésének is. Egy, a Sinol M nazális alkalmazásáról végzett prospektív klinikai tanulmány a tünetek szignifikáns csökkenését mutatta ki allergiás rhinitisben szenvedő betegek körében [9]. Feltételezik, hogy ez a hatás nem a nyálkahártyával való kontaktus időtartamától függ, hanem az orrban lévő helyi neuronhálózatok ingerlésétől.

A Sinol M orrsprayben lévő kapszaicin gátolja a C-típusú rostok ingervezetését, inaktiválja a neuropeptidek felszabadulását a perifériás idegvégződésekből, a neuropeptidek kiürülését és a neurogén gyulladás csökkenését hozza létre, illetve következésképpen az allergiás rhinitis zavaró nazális tünetek javulását.